okulistični pregled

Kaj lahko pričakujete med okulističnim pregledom?

Celovit očesni pregled, pri katerem se ocenijo strukture očesa in vaš vid, običajno opravi oftalmolog, uporablja pa se za diagnosticiranje, spremljanje in zdravljenje različnih težav, povezanih z vidom. V tem članku bomo razpravljali o tem, kaj okulistični pregled je in kaj lahko pričakujete med pregledom. Okulistični pregled je ključni del ohranjanja zdravja oči in lahko pomaga odkriti težave, preden postanejo resne. 

Zakaj bi morali redno opravljati okulistične preglede? 

Redni oftalmološki pregledi so pomembni, ker lahko pomagajo pri diagnosticiranju in zdravljenju morebitnih težav z vidom, ki se lahko pojavijo sčasoma. S temi pregledi lahko odkrijete zgodnje znake očesnih bolezni ali stanj, kot so degeneracija rumene pege, glavkom, siva mrena in diabetična retinopatija. Če so ta stanja dovolj zgodaj odkrita, jih je pogosto mogoče uspešno nadzorovati in zdraviti z zdravili ali operacijo. Poleg tega lahko z rednimi pregledi oči zagotovite, da korekcijske leče ali očala, ki jih uporabljate, še vedno zagotavljajo optimalno korekcijo vida.

Oftalmološki pregledi pri katerem se ocenijo strukture očesa in vaš vid, so pomembni, ker lahko pomagajo pri diagnosticiranju in zdravljenju morebitnih težav z vidom, ki se lahko pojavijo sčasoma.

Med oftalmološkim pregledom bo oftalmolog s pomočjo specializirane opreme podrobno ocenil vaš vid. Preveril bo znake nepravilnosti, kot so refrakcijske napake (kratkovidnost ali daljnovidnost), astigmatizem (popačenje roženice) in starostne spremembe oči, kot je presbiopija (težave pri ostrenju bližnjih predmetov). Pregledali bodo tudi strukture znotraj očesa, vključno z lečo in mrežnico. Glede na vašo starost in zdravstveno anamnezo vam lahko oftalmolog priporoči tudi dodatne preiskave, kot je test vidnega polja (za preverjanje perifernega vida) ali slikovne preiskave, kot je skeniranje OCT (za odkrivanje bolezni mrežnice).

Preizkus vidne ostrine 

Test vidne ostrine je prvi korak pri pregledu vida. Med tem testom boste morali brati s tabele z vedno manjšimi črkami, ki so nameščene na različnih razdaljah od vaših oči. Črke na tabli so običajno v vrstah, poleg črk pa lahko vsebujejo tudi številke. S tem testom se izmeri, kako dobro vidite na oddaljene in bližnje razdalje. Pomaga tudi ugotoviti, ali za izboljšanje vida potrebujete očala ali kontaktne leče.

Prvi korak pri oftamološkem pregledu je test ostrine vida, pri katerem boste morali brati s tabele z vedno manjšimi črkami, ki so nameščene na različnih razdaljah od vaših oči.

Test refrakcije 

Test refrakcije pomaga določiti natančen recept za očala ali kontaktna očala.

  • Med tem testom bo vaš očesni zdravnik pred vsako oko postavil različne leče, pri tem pa vas bo vprašal, katera leča vam omogoča boljšo jasnost ali ostrejšo ostrino.
  • Prosil vas bo, da označite, ali je ena leča videti bolje kot druga ali pa sta obe videti enako.
  • Ta postopek bo zdravniku pomagal ugotoviti, ali potrebujete očala ali kontaktne leče in kakšna dioptrija bi bila za vas najboljša.

Razumevanje progresivnih očal in njihovo delovanje 

Progresivna očala so multifokalne leče, ki popravljajo kratkovidnost in daljnovidnost. Za tiste, ki tega ne vedo, vam progresivna očala omogočajo, da se osredotočite na bližnje in daljne predmete, ne da bi morali nagibati glavo sem in tja.

To pomeni, da vam pri gledanju predmetov na različnih razdaljah ni treba zamenjati več parov očal, temveč lahko isti par progresivnih očal uporabljate za različne razdalje!

Kako delujejo progresivna očala? 

Pri nošenju progresivnih očal je območje na sredini leč zasnovano tako, da zagotavlja jasen vid na vaši bralni razdalji. Zgornji del se uporablja za korekcijo vida na daljavo, medtem ko se spodnji del uporablja kot vmesno območje med vidom na daleč in na blizu. Ker je to območje korekcije veliko večje kot pri bifokalnih ali trifokalnih očalih, očem omogoča nemoten prehod med vidom na bližnjo in daljno razdaljo, brez sunkovitih sprememb ostrine ali premikanja glave.

Progresivna očala so zasnovana tako, da območje na sredini leč zagotavlja jasen vid na vaši bralni razdalji. Zgornji del se uporablja za korekcijo vida na daljavo, medtem ko se spodnji del uporablja kot vmesno območje med vidom na daleč in na blizu.

Prednosti progresivnih očal 

Glavna prednost progresivnih očal je, da zagotavljajo jasen vid na vseh razdaljah, ne da bi bilo treba zamenjati več parov očal ali kontaktnih leč.

Poleg tega so očala videti bolj estetsko kot bifokalna ali trifokalna očala, saj ni vidne črte, ki bi ločevala območja v lečah. Zaradi tanjše zasnove so veliko lažja od običajnih očal. 

Pomen oftamološkega pregleda

Oftalmološki pregled je bistvenega pomena za ohranjanje zdravega vida in odkrivanje zgodnjih znakov težav, povezanih z vidom, preden te postanejo resnejše zdravstvene težave. Med oftalmološkim pregledom lahko pričakujete več testov, ki pomagajo oceniti različne vidike vaših oči, kot so testi ostrine vida za ugotavljanje natančnosti vida na blizu in daleč, testi refrakcije za določanje receptov za očala/kontaktne leče. Z rednimi oftalmološkimi pregledi pri usposobljenem oftalmologu vsaki eno do dve leti (odvisno od starosti) si lahko zagotovite, da bodo morebitne težave z vidom hitro odpravljene, da se zdravljenje lahko začne takoj, preden bo prepozno.

Vodnik za hitero razumevanje in uporabo progresivnih očal

Progresivna očala so odličen način za izboljšanje kakovosti življenja, če imate težave z videnjem predmetov tako od blizu kot od daleč, ne da bi vam bilo treba zamenjati več parov očal ali kontaktnih leč. Zagotavljajo jasen vid na vseh razdaljah, hkrati pa so lažja in estetska kot običajna bifokalna ali trifokalna očala. Če menite, da so progresivna očala primerna za vas, se še danes posvetujte s svojim okulistom.

Podobné příspěvky: