Naravna metoda oskrbe

Naravna metoda oskrbe v poporodnem obdobju

Poporodno obdobje je popolnoma naravno stanje in predstavlja posebno situacijo v življenju ženske. Lahko postane eno najlepših obdobij v doživljanju njene ženskosti. V tem času se ženska lahko spočije in okrepi od poroda ter nosečnosti in si nabere novih moči za prihajajoče mesece z dojenčkom.

Poporodno obdobje je razdeljeno na zgodnje in pozno. Zgodnje traja do devetega dneva in je obdobje najtesnejše povezanosti med mamo ter otrokom. Takrat se zgodi tudi največ telesnih sprememb, kot so celjenje porodnih ran, involucija maternice ter tvorba mleka. V poznem obdobju, ki traja do 42. dneva po porodu, pa potekajo predvsem procesi prilagajanja na življenje z dojenčkom ter uravnovešanje hormonskega stanja ženske.

Poporodno obdobje poteka zelo individualno. Kot porod je tudi to obdobje dogodek zase, ki se od ženske do ženske razlikuje. Vsaka ga doživlja na svoj način, zato želijo ženske v tem obdobju govoriti o svojih trenutnih težavah in doživljanju.
Rada bi poudarila, da je pomembnost poporodne dobe v naši družbi zatonila v pozabo ter bila izrinjena iz vsakodnevnega družinskega življenja. Pozabilo se je, da ženska po devetih mesecih nosečnosti in porodu potrebuje veliko tednov, da se znajde v novi življenjski situaciji in spremenjeni vlogi.

Pri obravnavi otročnice ni dovolj upoštevati le telesnega vidika, kot sta oskrba popka in pregled ragad, ampak tudi psihični ter duhovni vidik.
Zavedati se je treba, da je otročnica izpostavljena velikemu hormonskemu nihanju. Zaradi tega pogosto, ko se evforija po prestanem porodu poleže, nastopijo občutki praznine, osamljenosti in ranljivosti. Zato potrebujejo otročnice, v prvi vrsti od družinskih članov, nato pa od babic, veliko časa, ljubezni, naklonjenosti in pozornosti.

Zato priporočamo:

naravno metodo oskrbe za otročnico

S tem tretmajem je najbolje pričeti dva tedna po porodu. Babica obišče otročnico na domu in preživi z njo tri do štiri ure. V tem času skrbi zanjo tako, da ponuja:

– masažo celega telesa,
– parno savno,
– zapiranje kosti.

1. MASAŽA TELESA

Ne glede na kulturo ter sloj prebivalstva se ljudje, še posebej nosečnice, rojevajoče in otročnice, veselijo dotika. Dotik je primaren, močan način komunikacije, ki se vtisne globoko v spomin vsake naše celice. Ženski pomaga, da se sprosti in odpre. Lažje lahko govori o svojih težavah, skrbeh ali le o tekočih dogodkih.
Masaža traja najmanj eno uro. Zmasiramo ji celo telo, od glave do pet. Uporabljamo toplo mandljevo ali olivno olje in poseben zeliščni pripravek za masažo trebuha. Vključimo tudi masažo stopal, ki ima še dodaten zdravilni učinek zaradi refleksnih točk. Vsaka točka je povezana z določenim organom in delom telesa. Ko jih masiramo, vzpodbudimo zdravljenje in uravnovešanje teh organov. Med masažo leži ženska na mehki mizi. Prostor mora biti zelo topel. Posebno pozornost namenimo predelu križa, ramen in trebuha. Pri masaži trebuha s posebnimi gibi in zeliščnim pripravkom stimuliramo cirkulacijo kože, da se ta ponovno napne. Končamo z masažo obraza.
Po masaži žensko zavijemo v tople odeje in jo po desetih minutah počitka odpeljemo do parne savne.

2. PARNA SAVNA

Za savnanje uporabim domačo sestavljivo prenosno parno savno. Ko se savna zagreje, se ženska usede vanjo in tam ostane do 30 minut. Savna pomaga pri izločanju strupov iz telesa in deluje razbremenilno, in to ne le na fizičnem nivoju, ampak tudi na čustvenem in psihičnem. Lahko se zjoka, spušča različne glasove in zvoke ter se tako očisti čustev in vsega, kar se je nabralo med nosečnostjo ter porodom, v času, ko je šla skozi toliko sprememb. V parno savno lahko dodamo eterična olja, kot so modra kamilica, sivka, vrtnica in rman, ki pomagajo celiti poporodne rane. Med savnanjem je dovoljeno pitje čaja, saj tako preprečimo dehidracijo.

Pred savno naj ženska otroka podoji, saj ga med savnanjem zaradi vročine ne bo več mogla. Če ima ženska mastitis, počakamo še dva tedna, ker vročina neugodno vpliva na vnetje. Kadar je ženska med porodom izgubila veliko krvi, ji vročina ne bo prijala. Tudi v tem primeru počakamo tako dolgo, dokler si ne opomore.

3. ZAPIRANJE KOSTI

Med porodom je ženska dala vse od sebe. Morala je odpreti svoje srce in telo, da se je lahko rodil otrok. Raztegnjene vezi maternice in razrahljane kosti bokov se še niso vrnile v prvotno lego. S to tehniko pa lahko pomagamo telesu zapreti kosti. Zapiranje kosti ne poteka le na fizičnem nivoju, ampak tudi na vseh ostalih. Obstaja sedem točk, ki jih zapiramo:

– zapiranje kosti glave,
– zapiranje kosti ramen,
– zapiranje kosti prsnega koša,
– zapiranje kosti bokov,
– zapiranje kosti stegen,
– zapiranje kosti meč,
– zapiranje kosti stopal.

Za izvedbo te metode sta potrebni dve osebi. Pri delu se uporablja širši in daljši kos tkanine, s pomočjo katerega lahko kosti, npr. boke, stisneš, da se lažje vrnejo na prejšnje mesto.
Zapiranje kosti ni nova metoda, ampak zelo stara, skoraj že pozabljena. Nekatere stare mame in prababice bodo še znale povedati, da so si tudi one ali njihove znanke na tesno povijale boke po porodu in s tako povitimi boki še par tednov hodile naokoli.
Iz svoje prakse lahko povem, da ta metoda resnično pomaga. Veliko žensk toži zaradi stalnih, rahlih glavobolov, ki se pojavijo po porodu. Glavobol po tej obravnavi izgine. Prav tako ženske poročajo, da veliko bolje čutijo svoje telo. Menim tudi, da je ta tretma idealen pri preprečevanju in zdravljenju poporodne depresije.

Poporodno obdobje je pomembno obdobje, ko se telo vrača v stanje pred porodom. Izrednega pomena se mi zdi, da ženska v tem obdobju miruje in uživa z otrokom ter sama s seboj. Izogiba naj se kuhanju, pospravljanju, aktivnemu gibanju in teku po stopnicah. Namesto tega naj zaposli družino, stare starše ter prijatelje, ki ponavadi z veseljem priskočijo na pomoč.

Napisala: Jasna Gumze, dipl. bab.

Več informacij: 041 797 506 – Jasna
041 338 555 – Mojca

Uredila: PV

Članek je bil objavljen v novi Nosečnici!

———————————————————————————————-
Revija Nosečnica je priročnik za varno in srečno nosečnost, ki izide enkrat letno, marca, v nakladi 10.000 izvodov. Predstavlja posebno letno izdajo revije SuperMami, dosegljiva pa je v prosti prodaji, v specializiranih trgovinah za nosečnice in starše ter po naročilu neposredno iz našega uredništva.
Prve tri številke so bile med bralkami odlično sprejete. Vsebine revije so strokovne in zanimive, številne praktične izkušnje, koristni nasveti o nosečnosti, porodu in življenju z dojenčkom zagotavljajo dolgo uporabnost, tako da boste lahko po reviji posegli večkrat tekom devetih mesecev blaženosti, pa tudi po tem.
Naročila sprejemamo tudi na supermami@otroci.si in na telefonski številki 01 565 34 16!

Zaupanja vreden okulist v Ljubljani. Pogosti glavoboli, srbeče in pekoče oči, bleščanje zaradi luči med vožnjo v mraku… To je le peščica težav, s katerimi se spopadajo posamezniki s slabim vidom.

Podobné příspěvky: