Razvoj dojenčka 3. mesec

Sonček se razvija – 3. mesec

Drobne dlani so bile najprej stisnjene v pest, nato so se počasi razpirale in po vztrajni vaji znajo nekateri trimesečni dojenčki že stakniti ročice nad trebuščkom – ter navdušeno opazovati, kako se vrtijo in obračajo, s palcem ene roke zgrabiti palec na drugi in ga vtakniti v usta. Otrok raziskuje in spoznava, dokler se mu ne posveti: »Tile prstki so moji!«

V tretjem mesecu so vratne mišice že tako razvite, da se lega na trebuščku ne zdi več tako neudobna. V tej starosti se otrok navadno že zna opreti na roke in z dvignjeno glavico nekaj trenutkov vztrajati v tem položaju, iz katerega je svet videti tako drugačen.

Otrok je zdaj med ležanjem na hrbtu zelo živahen: krepko vesla z rokami in pobrcava z nogami in se pri tem vidno zabava. Kmalu bo že sam odločil, kateri položaj ležanja mu je ljubši. Kadar leži na trebuhu, se mu lahko zgodi, da se zvrne na hrbet, čeprav povsem nehote.

Tukaj sem!
Sedaj že navezuje stik s svetom okrog sebe. Marsikatera mamica je naravnost osupla, ko opazi, kako vztrajno lahko njen otročiček upira pogled v drugega človeka. Takoj, ko prepozna mamo ali koga drugega od njemu ljubih ljudi, se mu usta raztegnejo v nasmeh do ušes in veselo zakrili z rokami in nogami. Tako dojenček jasno pokaže, kaj želi: nič več noče biti sam, tudi on želi sodelovati v družabnem življenju.
Lahko se zgodi, da plane v jok, ker se dolgočasi. Ko ga vzamete k sebi, je njegov svet takoj spet lepši. Otrok se zna sporazumevati tudi brez besed – pod pogojem, da vi razumete njegove signale. Tudi glas uporablja natančneje – glasno kriči, kadar je jezen ali lačen, in tožeče joka, kadar ga kaj boli. Veselje izraža z vriskom, nejevoljo pa s sitnarjenjem.

Zdravniški pregled
Ob sistematskem pregledu pri tretjem mesecu zdravnik oceni otrokovo nevrološko in razvojno stanje. Otroka prvič cepijo s petvalentnim cepivom proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi ter proti hemofilusu influence tipa B. Cepljenja si sledijo v razmaku šestih tednov.

Urite otrokov vid in mu hkrati razkažite, kje živi. Vzemite ga v naročje in se z njim sprehodite po stanovanju. Razložite mu, kaj je na sliki, ki visi na steni, skupaj zalijta rože ali se postavita pred ogledalo.

Dojenčki se zelo radi zibajo. Posadite ga v naročje, obrnjenega proti vam, in ga zazibajte. Všeč mu bo.

Pripravila: Jasna Erjavec
Uredila: PV
Še več o dojenčku si lahko preberete v knjigi Velika knjiga o dojenčku, Založba Mladinska knjiga.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!
 

Podobné příspěvky: