Masaža dojenčka

Masaža dojenčka in starejšega otroka

Masaža je odličen način, da vzpostavimo in utrdimo vez z otrokom, saj je dotik za vsakega otroka nujno potreben za razvoj, dobro počutje in občutek varnosti. Med nosečnostjo je otrok v maternici stalno v stiku z mamo. Ob izgubi varnega zavetja maternice je masaža, poleg dojenja, najboljši način ohranjanja povezanosti med mamico in otrokom. V masaži bo otrok prepoznal ugodje v kakršnem je devet mesecev užival.

Masaža otrok ni tehnika, temveč je način sporazumevanja med otrokom in starši.

Masaža je staro izročilo, ki ga poznajo kulture mnogih narodov. Tudi danes odkrivamo učinkovitost masaže otrok, zato po tem načinu komunikacije posega vse več ljudi v zahodnem svetu. Pozitivne učinke masaže na rast in razvoj otroka na vseh področjih in ravneh so potrdili konkretni rezultati dela z otroki, klinična dognanja in številne raziskave.

Z masažo lahko spremljamo, spodbujamo rast in razvoj otroka ter obvarujemo njegovo zdravje.

Masaža otroka:
– postane prijeten način sporazumevanja – komunikacije ter stika z otrokom,
– okrepi otrokovo čustveno navezanost na starše,
– izboljša otrokovo počutje,
– otroku pomaga pri prepoznavanju svojega telesa kot celote in njegovih delov in s tem razvija tudi predstavo samega sebe; otrok se počuti varnega in ljubljenega,
– sprošča napetosti, ki so nastale zaradi novosti, stresa ali nelagodja,
– spodbuja, krepi in uravnava krvni, dihalni, gibalni, imunski in prebavni sistem,
– preprečuje in lajša težave, ki jih povzročajo trebušni krči (kolike),
– lahko pomaga pri motnjah spanja in bioritma nasploh,
– vzpostavlja in krepi telesni in čustveni stik med otrokom in starši, kar privede do sprostitve tako otroka kot staršev,
– spodbuja in bogati starševstvo oz. umetnost materinstva in očetovstva.

Z masažo lahko začnemo takoj po porodu
Naravno je, da starši dojenčka božajo, objemajo in ljubkujejo že od rojstva. V prvih šestih do sedmih mesecih starosti bo masaža za otroka najbolj učinkovita. Inštruktorji masaže otrok (Certified infant massage instructors IAIM – International Association Infant Massage) izvajajo predvsem tečaje za otroke stare od 0 do 9 mesecev saj menijo, da se v tem obdobju začenja vzpostavljati topla, intimna povezava med starši in otrokom. To daje otroku občutek varnosti in s tem tudi samozavest za kasnejše življenje. Po 9 mesecu se otrok začne gibati in s tem raziskovati ter spoznavati svet okoli sebe, zato bo lahko manj navdušen za masažo ali jo bo lahko celo odklanjal. To še ne pomeni, da po 9 mesecu masažo prekinemo ampak jo moramo prilagoditi otrokovim željam in potrebam. Masaža tako postane del igre, ki jo lahko popestrimo z raznimi, otroku zanimivimi, pesmicami.  


Čas masaže je odvisen od otrokovega razpoloženja

Starši sami ugotovijo čas in prostor, ki prav posebej odgovarja njim in tudi otroku. Soba naj bo topla in taka, da vas ne bo nihče motil. Otroka lahko masiramo zjutraj, popoldne po kopanju, zvečer pred spanjem, na previjalni mizi, v naročju ali na tleh. Pri dojenčku je najbolj priporočen položaj zibelke (sedimo z rahlo pokrčenimi nogami, podplati se dotikata; z nogami tako ustvarimo zibelko v katero postavimo mehko blazino). Otrok se v tem položaj počuti varnega. Pri starejšemu otroku se položaji, glede na starost spreminjajo. Masiramo vedno tako, da je udobno nam in otroku, ki naj ob tem uživa.

Masirati otroka je enkratno doživetje
Pri vsakodnevni masaži svetujemo uporabo naravnega olja. Tako bodo dlani in prsti gladko drseli po koži. Uporabljamo predvsem rastlinska olja, v glavnem semenska, ki jih pridobivamo s hladnim stiskanjem (npr. olivno, mandljevo…), ker ta ugodno učinkujejo na kožo. Mandljevo olje je staršem najbolj priljubljeno olje, ker se dobro vpija v kožo, ima malo vonja in deluje blažilno. Mineralno otroško olje za masažo ni primerno. Številne raziskave so ugotovile, da zapira pore, se s težavo vpija in kožo draži.

Napisala: Karin Vitez Kolenc, dipl. fizioterapevtka, inštruktorica masaže otrok IAIM
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI, maj 2008.

Družinska psihoterapija. Izkušnje, ki smo jih dobili v družini, v kateri smo odraščali, nas usmerjajo tudi pozneje v življenju. Preberi več …

Podobné příspěvky: