Keglove vaje

Poporodno obdobje – puerperij

Obdobje od poroda do izginotja anatomskih in fizioloških sprememb nosečnosti imenujemo puerperij. Traja šest tednov, čeprav vemo, da nekateri znaki izginejo prej, nekateri mnogo kasneje, nekateri pa ostanejo za vse življenje. V tem času se vzpostavi dojenje in začne se spletati tesna vez med materjo in otrokom. To je obdobje velikih telesnih, socialnih in emocionalnih sprememb, v katerem je ženska še posebej občutljiva, zato je pomoč, četudi samo nasvet, izredno pomembna.

Fiziološke spremembe po porodu
S porodom posteljice se odstrani glavni vzrok hormonskih sprememb v nosečnosti in porodnica se začne vračati v stanje pred nosečnostjo. Spremembe se dogajajo na vsem telesu. Zelo opazno je izplavljanje vode iz telesa. Porodnica že v prvih dneh po porodu opazi, da odvaja veliko urina in da otekline vidno plahnijo. Telesna teža pade za osem do deset kilogramov. Maternica se močno krči in iztiska krvne strdke. Krčenje maternice je lahko boleče in bolj izdatno ob dojenju, zato je pristavljanje otroka k dojki čim prej po porodu zelo pomembno. Maternica se vrne na svojo normalno velikost v šestih tednih. Normalen izcedek iz maternice traja šest tednov in ga imenujemo čišča. Sprva je obilna in krvava, postopoma se količina manjša, barva pa je vse bolj temna. Po dveh tednih postane rumenkasta in sčasoma povsem izgine. Vezi maternice dobijo svoj normalni tonus v šestih tednih. Sečni mehur je po porodu pogosto manj občutljiv, zato je potrebno redno odvajanje urina. Ohlapnost trebušne stene se popravi v nekaj mesecih, včasih pa kljub vajam ostane za vedno. Strije obledijo v nekaj mesecih, vendar ostanejo vidne, kožne pigmentacije se počasi izgubijo. Krčne žile se zaradi odstranjenega pritiska ploda zmanjšajo, vendar so še ves čas polnega dojenja bolj raztegljive in nekatere ostanejo za vedno. Vezi skeleta se vračajo v svoje prejšnje stanje zelo počasi, zato je še kako pomembno pravilno dvigovanje otroka in zmernost pri telesni aktivnosti.

Dojenje ima kontraceptivni učinek, ki je najmočnejši v obdobju polnega dojenja in ko menstruacije še ni. Prve krvavitve v zgodnjem obdobju po porodu so večinoma povezane s ciklusi brez ovulacije, kasneje pa so ovulacije že prisotne, zato je pogovor o kontracepciji na prvem pregledu šest tednov po porodu nujen.

Pogoste težave po porodu
Po porodu se lahko pojavijo različne težave, kot so krvavitve, vnetja genitalnega in urinarnega trakta, vnetja dojk, hemoroidi … Večino težav lahko preprečimo s pravilnim vodenjem poroda in dobrim nadzorom po njem. Nekaj pa lahko naredi tudi porodnica sama, tako da pravilno doji, pije dovolj tekočin, redno odvaja vodo (vsaj štirikrat dnevno) in blato, skrbi za higieno spolovila (prhanje po vsaki uporabi stranišča, po prhanju je treba rano osušiti, uporaba mehkih predlog iz naravnih materialov) in dovolj počiva.

V Sloveniji imamo nadzor po porodu dobro organiziran. Otročnice ostanejo v porodnišnici običajno tri dni, po potrebi tudi več. Takoj po prihodu domov obišče družino patronažna babica, ki ima veliko izkušenj, tako da lahko pomaga z vrsto pametnih nasvetov. Pregled pri izbranem ginekologu svetujemo šest tednov po porodu. Na tem pregledu se boste z ginekologom pogovorili o porodu in poporodnem obdobju, kako teče dojenje, kako je s kontracepcijo po porodu. Ginekolog bo napravil ginekološki pregled, pri tem bo ugotovil, če je maternica primerno skrčena in kako so se zacelile poškodbe porodne poti. Po potrebi bo odvzel tudi PAPA-bris materničnega vratu.

Nekaj praktičnih nasvetov
Ko porodnica pride domov, ne počiva več toliko, kot je v porodnišnici, zato se lahko ponovno pojavi krvavitev. Če ob tem ni drugih težav in krvavitev ni močna, naj več počiva in krvavitev bo prenehala. Bolečine v predelu rane na presredku so velikokrat najmočnejše tri ali štiri dni po porodu, pomagajo analgetiki in hladni obkladki. Hemoroidi so zelo pogosta nadloga. Pojavijo se lahko že v nosečnosti zaradi pritiska ploda na venski pletež v medenici ali pa pri porodu ob pritiskanju v drugi porodni dobi. V pomoč vam bodo kreme ali svečke z anestetikom in hladni obkladki, ki bodo ublažili bolečine. Predvsem pa je pomembno, da blato odvajate redno (po porodu je črevo pogosto leno in so potrebna odvajala) s čim manj pritiskanja in da dovolj počivate.

V prvih šestih tednih po porodu naj se porodnica posveti predvsem sebi in novorojenčku. Skrbi naj za primerno prehrano in dovolj tekočin. Čim prej naj začne z vajami za krepitev trebušnih mišic in mišic medeničnega dna. Če je le možno, naj ji v tem času pri ostalih opravilih pomaga družina.

—————————
Keglove vaje so vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Priporočamo, da jih delajo ženske vseh starosti, ker čvrste mišice omogočajo organom, ki so v mali medenici (maternica, sečni mehur, črevo), pravilno lego in delovanje. Med nosečnostjo so te mišice močno obremenjene, saj podpirajo vse težjo maternico, med porodom pa se še raztegnejo zaradi prehoda ploda skozi odprtino med temi mišicami. Zato fizioterapevti, ki obiščejo vsako žensko po porodu, tem vajam namenjajo še posebno pozornost. Seveda pa je za želen učinek nujno, da ženska naredi čim več ponovitev vsak dan (vsaj 30, idealno je 100 ponovitev). Pri ohlapnih mišicah medeničnega dna lahko pride po porodu do urinske inkontinence, ki pa se ob vztrajnem opravljanju Keglovih vaj popravi. Pogosteje pa se inkontinenca pokaže po menopavzi. Pri ženskah, ki s Keglovimi vajami skrbijo za močne mišice medeničnega dna, je inkontinence bistveno manj.

Nataša Tul Mandič, dr. med.

—————————

Napisala: mag. Irena Virant, dr. med.
uredila: PV

Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI april 2008.

Fertility iz Vitanovala. Fertility + naravna prehranska dopolnila z visoko vsebnostjo cinka parom pomagajo pri vzpostavitvi imunskega in hormonskega ravnovesja. Preberi več …
 

Podobné příspěvky: