simptomi za vnete dlesni

Zakaj najpogosteje prihaja do vnetja dlesni

Za zobe moramo kar se da temeljito poskrbeti. Zagotovo veliko storimo že s tem, da si jih redno in pravilno umivamo oziroma negujemo. Po drugi strani pa veliko šteje tudi redni obisk pri zobozdravniku. Na žalost pa ljudje tovrstnega strokovnjaka navadno obiščemo šele, ko nas zob že pošteno boli oziroma se pojavijo kakšne druge težave, kot je na primer vnetje dlesni.

Na sploh je ravno vnetje dlesni tista zobna težava, zaradi katere pacienti najpogosteje obiščejo zdravnika za zobe. In zakaj pravzaprav lahko pride do takšnega pojava v ustnih? Verjetno vzrok za to ni samo eden, temveč jih je kar nekaj.

Najpogostejši vzroki za vneto dlesen

Okoli vsakega zobu se nahaja majhen obzobni žep. Tam se lahko zlasti zaradi slabe ustne higiene prekomerno razmnožijo bakterije. Ko je njihova količina prevelika, se poruši naša obrambna sposobnost in pojavi se vnetje dlesni. Takšen pojav se strokovno imenuje gingivitis.

Zaradi simptomov vnetih dlesni pacienti najpogosteje obiščejo zobozdravnika.

Za gingivitis oziroma za vnetje dlesni je značilno, da se lahko pojavi izjemno hitro. Lahko že po samo nekaj dnevni opustitvi ustne higiene. Seveda zobne obloge, ki se jih pravočasno ne odstrani, še zdaleč niso edini dejavnik, ki vpliva na vnete dlesni. Med druge vzroke, ki imajo pomemben vpliv na to, prištevamo še pomanjkanje vitaminov, nekatere bolezni, dedne lastnosti, stres, kajenje.

Z zdravjem zob in dlesni imajo pogoste težave tudi nosečnice

Eden od vzrokov za vnete dlesni je lahko tudi nosečnost. Znano je namreč, da imajo tudi nosečnice zaradi hormonskih sprememb neredke težave z vnetjem dlesni pa tudi z zdravjem zob na sploh. Med samo nosečnostjo se namreč nivo hormonov izjemno poveča. To seveda povzroča vnetje dlesni, ki se imenuje kar nosečniški gingivitis. Najpogosteje pa se pojavi v drugem ali pa v tretjem trimesečju nosečnosti.

Simptomi oziroma znaki za vnete dlesni

Med najpogostejše znake oziroma simptome za vnete dlesni sodijo krvaveče dlesni, barva dlesni, ki se iz rožnate spremeni v temno rdečo ali celo v vijolično, oteklina, gnoj med dlesnijo ter zobom, bolečina. slednja ne izvira iz obolelega zobu, temveč iz vnete dlesni.

Krvavenje iz dlesni je eden od simptomov za vnete dlesni, ki nas opozarja na to, da je pametno čimprej obiskati zobozdravnika.

Če torej menite, da je krvavenje iz dlesni med nitkanjem ter ščetkanjem zob nekaj povsem normalnega, se v resnici še kako zelo motite. Krvavenje iz dlesni namreč še zdaleč ni povsem normalno stanje. Tudi to nas torej opozarja na to, da je prišlo do vnetja dlesni. V tem primeru bi bilo še kako zelo pametno takoj ukrepati oziroma obiskati zobozdravnika.

Učinkovito in neboleče zdravljenje zoba

Nekateri med vami se lahko pohvalite s povsem zdravimi zobmi, saj si jih redno negujete, prav tako redno obiskujete svojega zobarja. Po drugi strani pa imajo nekateri kljub temu nenehne težave z zobmi. Še pogosteje pa jih imajo tisti, ki za svoje zobe zelo slabo ali pa sploh ne skrbijo. Zdravljenje zoba ali več zob je v tem primeru veliko bolj kompleksno, kot si morda mislite. K sreči pa je tudi zobozdravstvo napredovalo celo do te mere, da lahko v kratkem času pridete do povsem novih zob, četudi izgubite prav vse.

Zobozdravnik vam zobu ne bo izpulil kar tako, temveč se bo potrudil, da ga obdržite čim dlje in če je zdravljenje zob dovolj učinkovito, vam bodo služili še dolgo časa.

Najpomembneje pa je seveda to, da svoje zobe obdržite čim dlje. Na to pogosto najbolj vplivate sami, obenem pa tudi vaš zobar. Če je zdravljenje zoba dovolj učinkovito, vam ta lahko dovolj dobro služi še dolgo časa. Dober zobozdravnik vam namreč zobu ne bo izpulil kar tako, temveč se bo po svojih najboljših močeh potrudil, da ga obdržite čim dlje.

Kam na učinkovito in neboleče zdravljenje zob

Če pri zobarju niste bili že zelo dolgo časa, je velika verjetnost, da svojega osebnega zobarja sploh nimate. Četudi nimate prav nobenih vidnejših težav, pa bi bilo še kako zelo pametno, da se odločite za kratek in temeljit pregled. Dobrega strokovnjaka za zobe pa si lahko najdete kar preko spleta.

Video: Znaki vnetih dlesni vključujejo krvavenje zob, ko jih umivate

Pri pregledu bo morda zobar ugotovil, da vaši zobje vendarle niso tako zdravi, kot menite. Morda bo potrebno celo temeljito zdravljenje katerega od zob ali celo več zob obenem. Če pa se bo zdravnik odločil za puljenje, boste morali pričeti razmišljati tudi o tem, kako nadomestiti nov zob. Ena od izjemno učinkovitih rešitev je v tem primeru tudi zobni vsadek oziroma implantat.

Ne glede na to, kaj si boste v ustni votlini dali popraviti, pa je ključno tudi to, da je zdravljene zob povsem neboleče in seveda kar se da učinkovito. Za takšno storitev ste verjetno prav vsi pripravljeni plačati tudi nekaj več denarja.

Podobné příspěvky: