Nega novorojenčka

Striženje nohtkov
 Nohti pri novorojenčku so zelo krhki in lomljivi, šele v prvem mesecu starosti postajajo trši in se počasi ločijo od obnohtnega tkiva. Šele ko se noht loči od nohtnega tkiva, lahko nohte pristrižemo in jih oblikujemo. Če nohte strižemo prej, lahko poškodujemo nohtno tkivo. Nohte strižemo s škarjicami, ki imajo zaobljeni konici, na koncu jih oblikujemo s pilico. Za striženje lahko uporabimo ščipalec za nohte, namenjen dojenčkom. Nohte strižemo po kopanju, ker so takrat najbolj voljni.

Nega ušes
Pri pranju glave novorojenčku umijemo zunanji del ušesa. Voda tudi prihaja v začetni del sluhovoda in ga očisti. Po končanem kopanju temeljito obrišemo zunanji del ušesa (uhelj in začetni del sluhovoda) z brisačko ali vatico, natančno tudi obrišemo za ušesom in po potrebi ta predel namažemo z oljem ali kremico za dojenčke. Sluhovoda ni priporočljivo čistiti z palčkami za uho, ker lahko poškodujemo sluhovod in notranje uho (bobnič) ter ušesno maslo potisnemo na bobnič. Odstranjujemo torej samo ušesno maslo, ki ga vidimo v zunanjem ušesu.

Nega noska
V nosku pri novorojenčku so ostanki sluzi in drugih izločkov od poroda. To novorojenčka zelo moti in ga ovira pri dihanju skozi nos. Prehodnost nosne votline je osnovni pogoj za uspešno dojenje ali hranjenje po steklenički. Negi noska posvečamo posebno pozornost. Nosek negujemo z mokrim svaljkom vate, ne priporočajo se palčke za ušesa, ker trdi del lahko poškoduje nosno sluznico. Iz koščka vate, ki smo jo namočili v vodo, naredimo svaljek, potisnemo ga v nosnico in ga previdno vrtimo v eno smer, da se nanj prilepi sluz in jo tako z lahkoto odstranimo iz nosnice ali pa nadražimo refleks kihanja.
Pri zamašenem nosku si lahko pomagamo s fiziološko raztopino (NaCl, 0,9 %) ali z drugimi tekočinami, ki jih kupimo v lekarni in imajo nalogo redčenja sluzi v nosni votlini. Pri čiščenju si lahko pomagamo tudi z raznimi pripomočki za čiščenje sluzi iz noska (pumpice za nos), ki s pomočjo vakuuma odstranijo sluz. Z vsemi pripomočki pa je potrebna velika previdnost, da pri uporabi ne poškodujemo nosne sluznice.

Novorojenčku nohtkov še ne strižemo. Šele ko se noht loči od nohtnega tkiva, lahko nohte pristrižemo in oblikujemo. Če vas skrbi, da se bo novorojenček popraskal po glavi, mu nadenite mehke in tanke bombažne rokavice.

Novorojenčku očistimo samo zunanji del ušeska. Po umivanju ušesa dobro osušimo in po potrebi namažimo predel za ušesi z oljem ali kremico za dojenčke.

Napisala: Aleksandra Mernik Merc, diplomirana medicinska sestra
Uredila: PV
Fotografije: SXC

Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI v marcu 2008.

————————————————————————————–
Aleksandra Mernik Merc

Po poklicu sem diplomirana medicinska sestra, v patronažni dejavnosti zaposlena 12 let. Redno se izobražujem in izpopolnjujem na mojem strokovnem in osebnem področju, kar je nujno potrebno pri delu s pacienti. Na strokovnih srečanjih aktivno sodelujem in objavljam svoje prispevke v različnih revijah.
Sem zunanji strokovni sodelavec Fakultete za zdravstvene vede Maribor in sem mentor študentom pri predmetu Patronažna zdravstvena nega.
Sem članica Združenja zasebnih patronažnih medicinskih sester, katere si prizadevamo za kvalitetno zdravstveno nego v korist našim pacientom.
Sem tudi mednarodno pooblaščen svetovalec za laktacijo (IBCLC) v Sloveniji in sledim najnovejšim mednarodnim smernicam, ki so nam v pomoč pri delu z novorojenčki.
Moje vodilo je pomagati ljudem, jim stati ob strani, jih motivirati ob lepih ali težkih trenutkih njihovega življenja. "Radost podaljšuje življenje in čuva zdravje."

Podobni članki:
Predstavitev masaže za dojenčke
Porodna zgodba-Ko si se rodila
NAJLEPŠA PRIPOVED
 

Podobné příspěvky: