Masirajte svojega dojenčka

Masirajte svojega dojenčka!

O masaži govorimo, ko sistematično, z določenimi prijemi obdelamo celo otrokovo telo. Tu ne gre za nežno božanje ali intuitivno gladenje, ki ju seveda vsaka mamica dnevno uporablja pri vsakodnevnem previjanju, ljubkovanju, pestovanju otroka in sta nujno potrebni za vzpostavljanje povezanosti med njima. O masaži govorimo, ko gre za čvrst dotik, pa vendar nežen in topel, ko mati z naoljenimi rokami , polnimi ljubezni in topline dobesedno vmasira v dojenčkovo telo občutke ljubljenosti, sprejetosti, naklonjenosit in vdanosti do svojega otroka.

RISANJE SONCA NA TREBUH
 Masirajte v smeri urinega kazalca, z dlanjo okrog popka. Pri tem držite otroka z eno roko za boke ali stegno, medtem ko druga roka dela. To gladenje se imenuje sonce, ker postane otrokov trebuh pod vašo roko prijetno topel.

Pomembno je, da gladite v smeri urinega kazalca, ker tako poteka debelo črevo.Masaža spodbuja njegovo delovanje. Pri dojenčkih so vzroki za prebavne težave največkrat v debelem črevesju. S tem prijemom pomagamo debelemu črevesju k lažjemu delovanju in izločanju plinov.

Opozorilo!
Podpira in pomaga samo redna masaža.
Nikoli ne uporabljajte tega prijema v akutnem stanju, ko je otrokov trebuh krčevit in ne prenese dotika. Pri težavah s krči sta bližina in ljubezen do otroka najpomembnejša.

MASAŽA STOPAL PROTI BOLEČINAM V TREBUHU

Na podplatih se nahajajo številne točke, ki so povezane s celim telesom in notranjimi organi. Z določenimi masažnimi tehnikami podplatov, lahko dosežemo različne organe. Če ima otrok pogosto težave v trebuhu, lahko poizkusite masažo refleksnih con za prebavni trakt in še posebej za debelo črevo. Da dosežete učinek, izvajajte masažo enkrat do dvakrat dnevno. Lahko jo vključite tudi v masažo celega telesa.

Masažo vedno začnite s toplimi rokami. Mrzle roke so za otroka zelo neprijetne. Vedno pričnite s harmonizacijo: otrok leži na hrbtu, nogice so obrnjene k vam.. Primite nogice otroka, vaša desna roka objame levo stopalo, vaša leva roka pa desno stopalo. S tem vzpostavite harmonijo, usklajenost med vami in otrokom. S harmonizacijo posredujete otroku mir in varnost.

Otrok je pripravljen na masažo. Če med masažo močno joka , prekinete in zaključite s harmoniziranjem.

Slika kaže, da masirate le okrog pet:

-začnite z otrokovo desno nogo , objemite z levo roko gleženj in z desno masirajte stopalo. Leva nogica je sedaj prosta.

-s palcem vaše desne roke gladite na zunanji strani stopala, navzgor do sredine stopala (3X),

-sedaj od sredine zunanje strani stopala s palcem gladite počez do sredine notranje strani stopala (3X),

-primete z desno roko levi gleženj in masirate dalje. Tukaj začnete na sredini notranje strani stopala, gladite proti zunanji strani (3X) in navzdol do pete (3X).

Masaža je povsem preprosta (zrcalna), rišemo polkroge okrog pet, v desno smer kot poteka debelo črevo. Ravno tako kot na trebuh rišemo sonček, ga sedaj rišemo tudi na podplate. Ponovimo 3X.

Drugi del masažnega prijema:

-zopet začnite gladiti na desni nogici 3x po zunanji strani navzgor do sredine,

-od zunanje strani proti notranji pa sedaj ne gladite, ampak blazinico palca večkrat narahlo pritisnite na podplat in se sprehodite po notranji strani,

-končno še po zunanji strani zopet pogladite navzdol do pete,

-tudi ta celoten del izvedite 3X.

Masaža refleksnih con stopala se konča s harmonizacijo kot se je tudi začela. Primite obe stopali v dlani in jih nekaj minut čvrsto držite.

Opozorilo!
Na začetku in na koncu masaže dojenčkovo stopalo vedno objamite z rokama, tudi če jo na sredini prekinete. Nohti palcev morajo biti za to masažo na kratko postriženi!

Napisala: Mojca Kurent
več na spletni strani www.masazadojencka.si
Uredila: PV

———————————————————————————————-
Višja medicinska sestra Mojca Kurent se že več kot desetletje zanima za različne masažne tehnike. Izvaja klasično medicinsko masažo, refleksno masažo stopal, bownovo terapijo, ayurvedsko masažo obraza. Svetuje mladim mamicam pred in po porodu, v zvezi z novim življenjem, dojenjem, prehrano in rokovanjem z dojenčkom. Zelo jo je pritegnila masaža dojenčkov, ki je ena izmed najlepših komunikacij z dojenčkom in se ji posveča z vsem srcem.
Poleg omenjenega masira tudi odrasle, svetuje in izvaja bownovo terapijo, ki je zanimiva metoda za odpravljanje raznih fizičnih in čustvenih težav v vseh življenjskih obdobjih. Primerna je za dojenčke, otroke, odrasle, nosečnice in starejše osebe, saj je nežna metoda, ki deluje preko mišic preko mišic, tetiv in narastišč mišic in vzpdbudi telo k samozdravljenju.

Podobni članki:
Predstavitev masaže za dojenčke
Porodna zgodba-Ko si se rodila
NAJLEPŠA PRIPOVED
 

 

Podobné příspěvky: