Očala za branje na voljo v dveh glavnih modelih

Slej ko prej lahko tudi vi dosežete točko, da vaša dolžina rok ne bo več dovolj za učinkovito branje. Temu pojavu strokovno rečemo presbiopija. V tem primeru boste morali razmisliti o nakupu enožariščnih bralnih očal. Sicer pa so bralna očala na voljo v dveh glavnih modelih.

Očala za branje lahko kupite z okvirji. Takšna očala so torej v celoti namenjena dioptriji za branje. Drugi model bralnih očal pa je polovični. V tem primeru so bralna očala na nosu spuščena nižje. Na voljo so tudi večja očala za branje, ki pa so namenjena predvsem tistim, ki veliko časa namenijo za različna dela na blizu. Če skozi takšna očala gledate na daleč, se vam bo slika zameglila.

Očala za branje so na voljo v različnih modelih, od katerih je eden s polnimi okvirji, namenjen izključno dioptriji za branje.

Za koga so primerna manjša očala za branje?

Poleg večjih so seveda na voljo še manjša bralna očala, ki zagotavljajo gledanje na blizu, ko uporabnik ali uporabnica gleda dol. Prav tako gledanju na daleč, ko dvigne pogled. Vsi tisti, ki do sedaj še niste potrebovali očal, se najpogosteje najprej odločijo za očala za branje in ne za bifokalna oziroma progresivna očala. A slednja so zagotovo boljša izbira za vse, ki potrebujete očala za daleč in za blizu.

Med izjemno priročne dodatke za kratkotrajno uporabo se priporočajo majhna bralna očala v praktičnem etuiju ali pa povečevalno steklo, ki na verižici visi kot čudovit obesek.

Očala za branje z zatemnjenimi stekli z UV zaščito

Ko boste raziskovali svet očal za branje, boste ugotovili, da so na razpolago tudi bralna očala z zatemnjenimi stekli z UV zaščito pred soncem. Prav tako priljubljena so bifokalna sončna očala.

Za bifokalna sončna očala je značilno, da so na zgornjem delu brez dioptrije in so namenjena gledanju na daleč. V spodnjem delu imajo takšna očala dioptrijo in so namenjena za gledanje na blizu.

Pomembno je opozoriti, da če skozi ta večja očala gledate na daljavo, se lahko slika zamegli, zato so ta očala optimalna predvsem za delo na bližino.

Bralna očala po meri ali industrijska očala za branje?

Očala za branje so lahko izdelana po meri uporabnika ali pa kupite že vnaprej izdelana industrijska bralna očala. Nakup vnaprej narejenih očal je priljubljen že zelo dolgo časa. Na leto se po vsem svetu proda ogromno takšnih očal, a je treba vedeti, da niso tako kakovostna kot tista, ki so izdelana po meri. So pa vsekakor cenovno precej bolj dostopna.

Že narejena očala za branje so vam na voljo v izjemno zanimivih modelih pa tudi barvah. Z njimi ste lahko celo izjemno modni, obenem pa torej za njih ne potrošite prav veliko denarja. Ko se modela naveličate, lahko preprosto kupite nova. Kljub temu pa je težava pri takšnih očalih ta, da so izdelana samo v eni velikosti. Dioptrija je na obeh steklih povsem enaka, postavitev optičnega središča pa ni prilagojena posamezniku.

Oftalmološki pregled, znan tudi kot okulistični pregled, je celovit pregled oči, ki vključuje temeljit pregled sprednjih očesnih delov, oceno očesnega ozadja z mrežnico ter merjenje očesnega tlaka.

Kaj je oftalmološki pregled?

Oftalmološki pregled je zgolj drugo poimenovanje oziroma izraz za okulistični pregled, ki ste ga najverjetneje že kdaj opravili. Gre torej za zelo temeljit pregled sprednjih očesnih delov, očesnega ozadja z mrežnico in za meritev očesnega tlaka. V sklopu tovrstnega pregleda se določi tudi sama ostrina vida, po potrebi pa se predpiše nova dioptrija za očala.

Ko je opravljen oftalmološki pregled, strokovnjak oziroma oftalmolog lahko ugotovi morebitne bolezenske spremembe na očeh, prav tako sume na nekatera druga bolezenska stanja v vašem telesu. V primeru da torej strokovnjak na očesu opazi kakršne koli znake bolezni, se morajo praviloma izvesti tudi dodatne specialne očesne preiskave, na primer OCT preiskava, preiskava vidnega polja in podobno.

Komu se priporoča preiskava vidnega polja?

Oftalmološki pregled lahko odkrije vrsto nepravilnosti na očeh. Če je stanje resnejše, se naredijo še nekatere dodatne preiskave, na primer preiskava vidnega polja.

Preiskava vidnega polja se priporoča predvsem tistim osebam, ki imajo dedno predispozicijo za glavkom, ali pa so jim na primer ugotovili povišani tlak v očesu. Prav tako, če se osebi ugotovi nepravilnost na vidnem živcu ali na mrežnici. Takšna vrsta metode pomaga odkrivati tudi nevrološka obolenja.

Kaj je OCT preiskava?

Okulistični ali oftalmološki pregled lahko določi tudi tako imenovano OCT ali optično koherentno tomografijo. Gre za neinvazivno, ponovljivo diagnostično metodo, ki zagotavlja tridimenzionalno slikanje očesnega ozadja oziroma mrežnice in roženice, in sicer z mikroskopsko natančnostjo.

S pomočjo tehnologije laserja vam omenjeni pregled omogoča pregled mikroskopskih struktur mrežnice in roženice. Naprava samodejno skenira oko, hkrati pa izdela OCT slike ter barvno fotografijo ozadja očesa, in sicer v dejanskih barvah.

Podobné příspěvky: