Zaupanja vreden okulist v Ljubljani

Dober vid z ali brez očal je pomemben za naše vsakodnevno življenje. V kolikor nočemo nositi očal, lahko vedno nosimo nadomestne kontaktne leče. Ustreznost nošenja očal ali leč presoja okulist na podlagi pregleda. Na okulistični pregled v Ljubljani in okolici se lahko odpravimo sami samoplačniško ali pa nas napoti na pregled delodajalec. Ne glede na to, kdo je plačnik pregleda, okulistični pregled poteka enako.

Vsebina okulističnega pregleda in potek

Na okulistični pregled se morate predhodno naročiti. Pregled vida vsebuje:

 • Meritev dioptrije na daljavo,
 • Meritev dioptrije na blizu,
 • Pregled očesnega ozadja, 
 • Prepoznavanje očesnih bolezni,
 • Merjenje očesnega pritiska.

Včasih okulistični pregled vsebuje še:

 • Pregled barvne slepote,
 • Pregled solznega kanala,
 • Pregled količine solz,
 • Pregled solznega filma.

Pogostost okulističnih pregledov je odvisna od vas

Pogostost opravljanja okulističnega pregleda je odvisna od tega, koliko se nam vid sproti slabša. Nekateri posamezniki pregled vida opravijo na vsake deset let, ko podaljšujejo vozniško dovolenje. Drugi morajo zaradi hitrosti pešanja vida pogosteje hoditi k okulistu, ki izda potrdilo za vožnjo. Priporočljivo pa je, da se okulista obišče vsaki dve leti. Za uporabnike kontaktnih leč pa so okulistični pregledi priporočljivi vsako leto.

Pogostost opravljanja okulističnega pregleda je odvisna od tega, koliko se nam vid sproti slabša.

Bolezni oči

Med obiskom okulista lahko izvemo tudi, če imamo kakšno očesno bolezen. Glede na način življenja in pogostost gledanja v ekran, je zelo verjetno, da bomo slej ko prej imeli eno izmed vrst očesnih bolezni. Na specialističnem okulističnem pregledu se ugotavlja tudi ali imamo:

 • Potencialno ozdravljive okužbe oči,
 • Poškodbe oči zaradi sladkorne bolezni,
 • Tumorje,
 • Nepravilnosti možganov.

Svetovanje glede poteka zdravljenja oči

Trdovratnejše bolezni oči opazi okulist zelo hitro in nam takoj tudi svetuje o poteku zdravljenja. Tako okulist svetuje glede očesnega pritiska, obolenja roženice, pri boleznih očesnega ozadja ali pa celo opazi posledice sladkorne bolezni in krvnega tlaka na naš vid. Če okulist opazi take poškodbe svetuje tudi specialistične preglede pri drugih zdravnikih za pričetek zdravljenja.

Med obiskom okulista lahko izvemo tudi, če imamo kakšno očesno bolezen.

Osnovni okulistični pregled odraslega

Osnovni okulistični pregled odraslega vsebuje zunanji pregled očesa, teste ostrine vida, ocenitev funkcije zenice, pregled gibanja zunanjih očesnih mišic, vidnega polja in notranjih struktur ter meritev očesnega pritiska. 

Določanje ostrine vida

Med obiskom bo okulist pogledal tudi ostrino vida. Test vsebuje pregled ostrine posameznega očesa s pomočjo branja črk na različnih razdaljah. Izmenično se pokrivata očesa in oddaljujejo črke. Tako okulist lažje določi, kako oster vid je na posameznem očesu ter katero oko nam dela največ težav. 

Iskanje razlogov za slabšo ostrino

Tekom okulističnega pregleda se določajo tudi razlogi za slabšo ostrino. Pri tem okulist s pomočjo merjenja dioptrije določi, zakaj slabše vidimo. Raziskuje tudi, ali smo kratkovidni, daljnovidni ali imamo astigmatizem. Večino anomalij je možno odstraniti s pomočjo različnih pripomočkov, kot so očala ali leče. 

Nakup očal

Na podlagi merjenja dioptrije in opravljanja številnih testov, okulist določi, ali je potreba po nošenju korekcijskih očal ali kontaktnih leč. V kolikor smatra, da je nošenje potrebno, nam pomaga tudi pri izbiri primernih očal. Na izbiro imamo okvirje iz titana, plastike, kovine, umetne mase in podobno. Možnost je tudi nakupa korekcijskih sončnih očal z dioptrijo. Poleti pridejo posebej prav športna korekcijska sončna očala, saj omogočajo popoln vid brez gledanaj v slepeče sonce. Nosimo jih lahko tudi med plavanjem v vodi. 

Na podlagi merjenja dioptrije in opravljanja številnih testov, okulist določi, ali je potreba po nošenju korekcijskih očal ali kontaktnih leč.

Kako izbrati prava korekcijska očala?

Prava korekcijska očala niso samo vizualno lepa, temveč nam omogočajo najboljši možen vid. Okvir pri tem ne sme biti preozek ali preširok. Med gledanjem skozi stekla nam mora omogočati kar se da širok spekter vida, brez motečih elementov. Med gledanjem ne smemo videti okvirja očal. Očala med gibanjem ne smejo opletati ali celo pasti z glave.

Okvirji za aktivne ljudi

Bolj aktivni ljudje potrebujejo masivne okvirje, ki se ne bodo polomili v primeru padca ali udarca. Okvirji morajo biti elastični in upogljivi, samo tako lahko preprečimo prevelike poškodbe stekla in okvirja. Športniki izbirajo tudi bolj športna očala s posabnimi trakovi, ki se tesno oprimejo glave. To je pomembno med igranjem kontaktnih športov, kjer je možnost poškodb pripomočkov za vid toliko večja. 

Steklena ali plastična stekla?

Po izbiri željenega okvirja je na vrsti izbira materiala stekla očal. Material je odvisen od pogostosti nošenja ter od tega, kako pazljivo bomo ravnali s stekli. V kolikor bomo bolj pazljivi, potem izberimo steklena stekla, saj se najlažje očistijo. Plastična stekla se hitreje spraskajo in umažejo. Posledično potrebujemo izjemno veliko časa ža čiščenje. Steklena stekla so tudi dosti težja od plastičnih in jih je tudi težje stanjšati. 

Preberite si še naslednji članek: Pozdravimo družinske odnose z obiskom psihoterapevta

Podobné příspěvky: