Otroška soba za dečka ali deklico

Ko opremljamo otroško sobo, sledimo tako dvojemu okusu kot upoštevamo želje svojega otroka, vendar pa je treba biti pri obojem nekoliko previden – otroška soba je namreč lahko takšna, da jo bo otrok uporabljal ves čas, vse do takrat, ko bo zapustil naš dom, ali pa takšna, da jo bo treba že po kakšnih petih ali desetih letih zamenjati. A zakaj bi si delali stroške, če to ni potrebno?

Otroška soba za vse čase

Sobe, ki si jo izberejo kot otroci, se najstniki hitro naveličajo. To velja še zlasti za sobe, ki so si jih izbrali pod vplivom stereotipiziranja: deklice so si kot majhne punčke zaželele rožnato pohištvo, dečki pa na primer posteljo v obliki dirkalnika. Takšne stvari so majhnim otrokom všeč, staršem se ravno tako zdijo ljubke, prodajalci pa jih tudi radi ponudijo. Kot da nihče ne ve, da se bo dekle čez deset let nad roza barvo zgražalo, fant pa v svoji sobi ne bo več želel igre z avtomobilčki in pretvarjanja, da je dirkač. Kako se lahko temu izognete? Izberite povsem klasično otroško sobo. Ta naj obsega posteljo, garderobno omaro, pisalno mizo, nočno omarico, police in vse drugo potrebno pohištvo. Z enim pomembnim poudarkom: izberite klasiko, kar se tiče dizajna in barv! Otroška soba je lahko čudovita tudi, če se odločite za lesne dekorje, za belo ali sivo. Če ne nameravate čez nekaj let kupiti nove otroške sobe (akron.si), pa se nikar ne odločite za tiste oblikovalske rešitve, ki so tipično »otroške« – na primer postelja, dvignjena na omare, na katero na eno strani vodijo stopnice, na drugi pa se je mogoče z nje spustiti kar po toboganu. Vselej se torej vprašajte: ali bo takšna soba in v teh barvah všeč tudi najstniku ali najstnici?

Soba za oba spola

Tako izbrana »nevtralna« otroška soba je uporabna za oba spola. A s čem sobo naredite dekliško ali fantovsko? Za to najlaže poskrbite z barvami in dekoracijo. Sobo bo pač potrebno vsakih nekaj let prepleskati, torej ni težav, če se otrok odloči enkrat za eno, drugič za drugo barvo. Potem pa lahko stene opremite še s stenskimi nalepkami in vnesete v sobo malo več igrivosti za majhne otroke, ter malo več stvari, ki so priljubljen pri najstnikih, v kasnejših letih. Poigrajte se z dekorativnimi elementi, ki lahko povsem predrugačijo videz otroške sobe. Zavese, blazine, posteljnina, slike, luč, škatle za igrače, pisarniški pribor na pisalni mizi – vse to so drobnarije, zaradi katerih je otroška soba videti za malčka ali najstnika, za dečka ali deklico.

Podobné příspěvky: