Nosečnost po tednih

Nosečnost traja približno 280 dni oziroma 40 tednov. Trajanje lahko računate od prvega dne zadnje menstruacije. Nosečnost najlažje opišemo po tednih oziroma po trimesečjih.

Nosečnost v prvem trimesečju 

Nosečnost po tednih je dobro spremljati, saj na ta način lažje sproti ugotavljate, ali je vse tako, kot mora biti. Sicer pa se v tem času redno udeležujete tudi pregledov pri strokovnjakih. 

V prvih treh mesecih razvoj ploda poteka od oplojene jajčne celice do fetusa. Ta ima po treh mesecih že vse vitalne organe. Začetek nosečnosti najpogosteje spremljajo utrujenost, občutek slabosti, bruhanje, sprememba volje, tiščanje na vodo, občutljive prsi. 

V prvih treh mesecih lahko pride do krvavitve, ki večinoma ni nevarna. Vzroki zanjo pa so lahko različni, na primer spolni odnos, ugnezditev ploda. V zadnjem tednu prvega trimesečja nosečnosti je plod velik približno kot breskev. Pri nosečnici se pogosto v tem času pojavi zgaga, prsi postajajo večje, saj se pripravljajo tudi na proizvajanje mleka. 

Zadnji teden drugega trimesečja 

Nosečnost po tednih lahko spremljate tudi na spletni strani vitanoval.com, kjer vam izkušene osebe pišejo še o drugih pomembnih stvareh, ki se navezujejo na nosečnost in še kaj. 

https://www.youtube.com/watch?v=VktZZEeGdSs

27. teden nosečnosti se šteje kot zadnji teden drugega trimesečja. V tem času je plod dolg približno 36 cm, tehta pa med 800 in 1000 grami. Pljuča ploda so še vedno nezrela za samostojno dihanje. Nosečnico v tem času pogosto spremljajo krči v nogah, zato je dobro, da se čim več sprehaja in da uživa živila, ki vsebujejo kalcij ter magnezij. 

Preberite tudi članek: Kompresijske nogavice za nosečnice

Dejstvo je, da je nosečnost eden od dejavnikov, ki vplivajo na vensko popuščanje. V času nosečnosti se zato pogosto priporoča nositi kompresijske nogavice

Zadnja faza nosečnosti

Ko boste spremljali nosečnost po tednih na spletni strani vitanoval.com, boste lahko prav za vsak teden posebej prebrali, kaj je značilno za plod in kaj za nosečnico. 

Za zadnjo fazo nosečnosti je značilno, da se nosečnice spopadajo z bolečinami v križu. Otrdevanje trebuha je pogostejše, dojke so povečane, lahko se že pojavi prvo mleko. 

Podobné příspěvky: