Čelada – obvezna zaščita vsake glave


Takoj ko se otroci vrnejo iz šola ali vrtca, bodo verjetno najprej skočili pred televizijo in prižgali risanke. Na lep in sončen dan, pa bi bilo gotovo pametno raje otrok peljati na svež zrak. Dejstvo pa je, da šport, igra in rekreacija prinašajo kar nekaj tveganj, zaradi katerih je potrebno razmisliti o primerni zaščiti. Ena takšnih je tudi čelada, s katero lahko zaščitimo glavo pri najrazličnejših aktivnostih: hokeju, kotalkanju, smučanju … Odrasli se lahko večinoma sami odločijo za uporabo čelade, pri otrocih pa stopnja varnosti ni prepuščena stopnji osveščenosti staršev – uporaba
otroške čelade je nujna pri kar nekaj športnih aktivnostih, tudi pri kolesarjenju.


 Čelada se v tem primeru tudi ne nanaša zgolj na mladega voznika kolesa – uporabljati jo je potrebno tudi, kadar je otrok del prometa s poganjalcem ali triciklom, pa tudi malčku, ki ga očka ali mamica peljeta v otroškem sedežku na svojem kolesu, jo je potrebno nadeti. Otrok, ki ne nosi čelade, je namreč na cesti vedno v nevarnosti.


Uporaba
otroške čelade (http://www.poganjalci.com/dodatki-in-oprema/otroske-celade.htmlna kolesu oziroma poganjalcu je torej predpisana z zakonom. In zakaj ne bi predpisali uporabe čelade tudi za odrasle?


Prav odrasli kolesarji so tisti, ki imajo največ resnih nezgod. Med tem, ko se otroci namreč večinoma vozijo na krajše razdalje in v bližini doma ter se redkeje znajdejo na glavnih cestah, so odrasli kolesarji pri nas izjemno aktivni. Kolesarjenje je precej priljubljen način rekreacije in z njim se ukvarja vse več ljudi. Prav zaradi tega je kar nekaj iniciativ, da bi se obvezno uporabo čelade predpisalo tudi za odrasle ljudi, k čemer še najbolj spodbujajo društva, v katerih so združeni sorodniki tistih, ki so utrpeli poškodbe glave.


Kakšno pa je o tem mnenje samih kolesarjev? Marsikdo se s takšnim predlogom strinja in že sedaj nosi čelado, pa čeprav ta ni obvezna. Po drugi strani pa se najdejo tudi tisti, ki so mnenja, da mora imeti vsakdo pravico izbire – nenazadnje gre za njegovo glavo in njegovo življenje. Raje se vozijo brez čelade, da jim veter mrši lase, ali pa si glavo prekrijejo zgolj z rutico, ki jim glavo ščiti pred soncem in pivna znoj. Ja, pod čelado bi jim bilo še bolj vroče, kajne?


Prav tem bi morda veljalo nekoliko bolj predstaviti posledice, do katerih lahko pride ob poškodbi glave, kako se ob takšnem neljubem dogodku spremeni kakovost življenja posameznika, in nenazadnje seveda tudi, koliko lahko to stane naš zdravstveni sistem. Da bi prišlo do večjega zavedanja teh dejstev, pa bo verjetno potrebna nekoliko bolj intenzivna javna debata, ki bo osvestila tako kolesarje kot njihove družinske člane oziroma vso splošno javnost.


Bodo torej čelade za odrasle postale obvezne, ravno tako kot
otroške čelade? Zaenkrat je zagotovo še prehitro reči, do kakšnih sprememb bo prišlo na področju prometne zakonodaje. Vsekakor pa je res, da je glava dragocena in se predlogu ni smiselno upirati zavoljo prepričanja, da je kolesarska čelada neudobna in se je tako po cesti kot po gozdnih poteh in čez drn in strm veliko lepše voziti z vetrom v laseh.

Podobné příspěvky: