Čas po porodu

Čas po porodu

Že preden sem postala ponosna nosečnica sem se odločila, da ne bom pozabila nase, da bom počela vsaj kakšno stvar, ki je namenjena samo meni. Med nosečnostjo mi je to zelo dobro uspevalo. Dvakrat tedensko sem hodila na vadbo do dopolnjenega šestega meseca nosečnosti. Pa ne zato, ker bi se bala, da se bom preveč zredila, ampak samo zato, da sem naredila nekaj samo zase in poskrbela za »odklop« od vsakdanjih skrbi. Moram priznati, da je bil to zelo miren čas v mojem življenju, čeprav sem bila zelo aktivna.

Ampak že, ko sem prišla v porodnišnico s popadki, se je vse obrnilo na glavo. Mislila sem še samo na Izo. Prvi tedni so bili zame zelo naporni, ker sem v trenutku postavila sebe na zadnje mesto. Najprej Iza, nato mož in nato jaz.


Po nekaj tednih pa sem se odločila, da moram narediti kakšno malenkost tudi samo zase. Tako sem si vsak večer privoščila vročo prho ali pa celo kopel, mož pa je ta čas skrbel za Izo. Prej ne bi verjela, če bi mi kdo pripovedoval, da si je tako težko odtrgati pol urice samo zase. In te pol urice je bilo zame čudovita sprostitev in veliko lažje sem prenašala neprespane noči in prehod iz življenja v dvoje v življenje v troje.

Tako sem tudi sama preizkusila kako pomembno si je vzeti čas samo zase. Najprej recimo samo s toplo prho, ali pa kratkim sprehodom ali celo obiskom prijateljice. Kasneje si lahko izberemo kakšno lahkotno in pozitivno usmerjeno branje, ki ga lahko beremo po odlomkih, samo za sprostitev, poslušanje glasbe, ki nam je všeč. Zelo pomembno je tudi, da se ne izoliramo, ampak gremo tudi med ljudi, prijatelje, družino, če nas to sprošča. Kadar otrok spi lahko tudi malo zadremamo, da nadoknadimo vsaj delček neprespane noči (vašega otroka lahko pomiri Žirafa Sophie).

Na začetku je zelo težko narediti korak in kdaj za kakšno urico pustiti otroka v varstvu nekoga, ki mu zaupamo. Tisto urico lahko porabimo zase in partnerja, da ne izgubimo stika, ki smo ga imeli pred prihodom novorojenčka. Pomembno je, da naredimo prostor za partnerski odnos, saj vse izvira iz tega.

Pomembno je tudi, da si vzamemo čas za gibanje, saj nas to napolni s pozitivno energijo, četudi so to sprehodi ali pa skupinska vadba ali kakšna druga oblika gibanja.

Večinoma se po porodu srečujemo tudi z nezadovoljstvom naše samopodobe, saj se je telo med tem spremenilo, pridobilo tudi kakšen dodaten kilogram in gibanje nam pomaga, da se povrnemo na stare tire.

Ob gibanju ali vadbi moramo uživati tudi zdravo hrano, izogibati se je treba kofeinu in hrani z veliko vsebnostjo sladkorja in zaužiti čim več tekočine in vlaknin. Takoj po porodu je rekreacija že kratek sprehod, ki ga potem s časoma podaljšujemo. S trebušnimi vajami lahko začnemo po prvem ginekološkem pregledu po porodu(6 tednov). Kasneje lahko namesto sprehoda tečemo, plavamo ali hodimo na skupinsko vadbo. Gibanje naj traja od 30-60 minut, 2-3x na teden. Pozorne moramo biti tudi na oblačila, če dojimo naj bodo modrčki primerni za vadbo, z dobro oporo in naj ne bodo pretesni.

Doma lahko vsak dan naredimo par vaj za trebušne mišice:

– ležimo na hrbtu s pokrčenimi nogami, stopala so na tleh. Roke damo na stegna in počasi dvigujemo glavo(vrat mora biti raven) in ramena od tal. Ko se dvignemo izdihnemo, ko se spustimo, ivdihnemo. Roke med tem drsijo po naših stegnih, poskušamo se dotakniti kolen. Ko pridemo do vrha za trenutek zadržimo potem pa počasi spuščamo ramena in glavo nazaj na prvotno pozicijo. Naredimo 10 dvigov s tremi ponovitvami.

– ležimo na hrbtu s pokrčenimi koleni, stopala so na tleh. Napnemo trebušne mišice in počasi drsimo z stopali po tleh do iztegnjene pozicije nog. Hrbet ne smemo upogibati, če začutimo bolečino, se ustavimo in počasi drsimo s stopali nazaj do pokrčene pozicije nog. Vajo izvajamo 3x po 10 ponovitev.

Za noge:

– ležimo na boku, glava počiva na iztegnjeni roki, z drugo roko pa se opremo v tla. Spodnjo nogo imamo pokrčeno zgornjo pa iztegnjeno. Prste na nogah potegnemo proti nam in počasi dvigujemo in spuščamo iztegnjeno nogo. Nogo dvignemo do največ 45 stopinj, ko jo spuščamo je ne spustimo čisto do tal. Vajo ponovimo 8x in izvedemo tri ponovitve za vsako nogo.

– Postavimo se na komolce in na kolena, glava je obrnjena na prej. Počasi dvigujemo nogo, pokrčeno v kolenu (90 stopinj) proti stropu in pri tem pazimo, da ne upogibamo hrbtenice. Nogo dvigujemo do višine boka in ne višje. Vajo izvajamo 3x po 8 ponovitev za vsako nogo

Za roke:

– postavimo se na roke in kolena. Dlani postavimo pod rame in z ravno hrbtenico počasi spuščamo telo proti tlom. Glava je obrnjena naprej, ko se spuščamo, komolci drsijo ob telesu. Ko se spuščamo vdihnemo, ko se dvigujemo izdihnemo. Vajo po ponovimo 8x z dvema ponovitvama.

Čas po porodu je lahko precej zahteven, tako fizično kot psihično. Zato poskrbimo zase, da bo ta čas čim lepši in se ga bomo rade spominjale.

Napisala: Tina Teršek
Uredila: PV

—————————————————————————————
Ličenje za vse priložnosti
041 601 066041 601 066
tinkamiska@volja.net

Podobni članki:
DRUŽINSKA RAZMERJA – REJNIŠTVO
NIVEA Extreme Resist maskara za podaljšanje
Spolne Zlorabe
 

You’ll need Skype CreditFree via Skype

Podobné příspěvky: