Razvoj dojenčka 4. mesec

Sonček se razvija – 4. mesec

Otrokova najljubša igrača so v tem obdobju njegove lastne roke. Številni dojenčki že zmorejo podržati roke pred obrazom, vtakniti prstke v usta ali prekrižati dlani na trebuščku. Zdaj bo napočil čas dojemanja, saj postaja koordinacija ust in rok vse bolj natančna.

Vse se vrti okrog ust!
Vse, kar pride zdaj otroku pod roke, je treba natančno raziskati – še najraje z usti. In prav je tako – s tem otrok najlažje spoznava neposredno okolico.

Gibanje
Če položite otroka na trebuh, se bo skoraj gotovo znal opreti na podlakti. Nekateri dojenčki so pri tej starosti že strašno radovedni. Kadar zagledajo kaj zanimivega, si na vso moč prizadevajo, da bi prišli tistemu čim bliže.

Kadar otroka postavimo v sedeči položaj, zna glavico že zelo dobro držati pokonci in jo obračati na vse strani. Tudi hrbet je vse bolj iztegnjen. Če otroka dvignete nad glavo in se igrate »letalo«, bo iztegnil roke in noge ter dvignil glavo.

Smeh
Čim pogosteje poskušajte zvabiti nasmeh na otrokova usta. Nekateri dojenčki imajo radi nežno žgečkanje, drugi raje »letijo« po sobi. Preverite, kaj otroku najbolj ugaja, in to ponavljajte, dokler se ne naveliča zabave. Smeh med drugim sprošča otrokove mišice in mu osveži duha in telo.

Izraščanje zob
Zobje več tednov izraščajo v čeljust, in to otrok občuti kot neprijetno srbenje dlesni. Prav zato dojenčki pogosto vtikajo prste v usta in jih grizejo, ker to omili srbenje. Povečano izločanje sline v tem obdobju je genialna zvijača narave: ker ima otrok nenehno prste v ustih in ker dlesni srbijo, nastaja v ustih več sline, ki obenem odplakne bolezenske klice iz ustne votline.

Še več o dojenčku si lahko preberete v knjigi Velika knjiga o dojenčku, Založba Mladinska knjiga.

Če pade duda na umazana tla, jo morate sprati s čisto vodo. Nikoli pa ne smete dude očistiti tako, da jo poližete sami! Bakterije iz vaše ustne votline (zlasti kandida) lahko otroku škodijo bolj kot nekaj prahu s tal.

Pripravila: Jasna Erjavec
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v majski reviji SuperMAMI 2008.

Podobni članki:
PUSTOLOVŠČINA SREDI ZELENIH GRIČEV
Foto natečaj: Otrok in plodovi narave!
V šolo hodi otrok in ne starši!
 

Podobné příspěvky: