Kile pri dojenčkih

Pri dojenčkih so kile precej pogost pojav. Med njimi je prav gotovo najpogostejša t. i. popkovna kila, ki jo ima skoraj vsak peti novorojenček. Nekatere kile izginejo same od sebe, druge pa je potrebno operirati. Kirurški poseg pa je, ne glede na vrsto kile, nujno potreben v primeru preščipnjenja oz. ukleščenja kilne vsebine.

 Kila nastane zaradi šibkosti trebušne stene, skozi katero se izbočita trebušna mrena in v trebušni votlini ležeča vsebina. Kila je torej vreča izbočene trebušne mrene, v kateri se običajno nahaja črevo, lahko pa tudi le tekočina. Opazimo jo kot mehko, različno veliko kožno izboklino, ki postane bolj izrazita ob napenjanju ali joku.
 
Pri dojenčkih so kile običajno prirojene, pri večjih otrocih pa prevladujejo pridobljene, saj dobršen del prirojenih kil izgine, ko se s starostjo trebušna stena učvrsti, preostanek prirojenih kil pa je običajno že v zgodnjem otroštvu odpravljen s kirurškim posegom.

Poznamo več vrst prirojenih kil, in sicer popkovno, dimeljsko ter vodno kilo.

Za vse kile velja, da običajno niso nevarne, razen v redkih primerih, ko pride do preščipnjenja oz. ukleščenja črevesa, ki se nahaja v kilni vreči.
 
Na ukleščeno kilo pomislimo, če postane izbočena kila trda in je ne moremo potisniti navznoter. Otrok zaradi bolečine v trebuhu neutolažljivo joče, je nemiren, bled, se močno poti in lahko tudi bruha. Preščipnjena kila je na dotik močno boleča.

Starši naj otroka, pri katerem sumijo na ukleščeno kilo, nemudoma peljejo k zdravniku. Zdravnik bo morda skušal otroka pomiriti in nato kilo potisniti navznoter v trebušno votlino. Če bo ugotovil, da je kila res ukleščena in se je ne da potisniti nazaj v trebušno votlino, bo otroka napotil k specialistu, ki bo ukleščeno kilo nemudoma operiral.

Kile so pri dojenčkih in malih otrocih zelo pogost pojav. Starši so velikokrat zaskrbljeni, vendar je potrebno poudariti, da so kile navadno nenevarne in jih večina spontano izgine še pred prvim rojstnim dnevom. Vedno, kadar je pri otroku ugotovljena kila in ta nenadoma postane neutolažljivo jokav, preverimo, ali se kila nemara ni ukleščila. Če sumite, da je morda prišlo do ukleščenja, pojdite nemudoma k otrokovemu pediatru, ki bo otroka natančno pregledal in ga napotil na takojšen operativni poseg.

Piše: Andreja Mohar Košir, dr. med.

Več o kilah v SuperMami februar 2007.

Podobné příspěvky: